Kertépítés


Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

Kerttervezés kertfelméréssel, modern, mediterrán, klasszikus kertek tervezése, egyedi kertépítés

Kerttervezés, mint a kertépítés egyik legfontosabb része

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a tervezéshez nélkülözhetetlen egy alapos felmérés a terület bejárásával együtt, miközben a kialakítandó kerttel kapcsolatos fontos kérdéseket is megbeszéljük. Már a felmérés előtt érdemes elgondolkozni azon, hogy pontosan mire szeretnénk használni kertünket; gondolunk itt olyasmire, mint sütögetés, sport, pihenés, vagy esetleg mindhárom. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a kert nem erdő, ezért úgy kell kialakítanunk, hogy minél könnyebben ápolható legyen, hogy örömet, és ne folyamatos gyötrődést jelentsen majd.

méretarányos kertterv az egyik legfontosabb része a kertépítésnek, mivel az anyagok pontos kiszámolása is már ennek a segítségével történik. Mi kell egy jó tervhez? Sok tapasztalat és rengeteg terepgyakorlat, amiben mi mindig részt veszünk, mert fontosnak tartjuk az egyediséget, ettől lesz minden általunk épített kert más és más, ettől érzi majd a tulajdonos igazán a sajátjának, ettől lesz a kert különleges.
A kerttervezéshez hozzátartozik a burkolat kiválasztása is. Járdák, kerti utak, teraszok, erkélyek, pihenők. beton, fa, mészkő, bazalt, andezit, szabályos, szabálytalan, ragasztott. és még hosszasan sorolhatnánk mennyi helyre és milyen burkolatot lehet választani egy kerten belül.

kerttervkertterv

kertterv

kerttervkertterv

Hogy hová, és milyet? Két fontos kérdés, ami általában nagyobb fejtörést okoz az embereknek, nemcsak a választék miatt, hanem az ár- értékarány miatt is.
Mielőtt rászánjuk magunkat a vásárlásra és felkerekedünk egy, vagy akár több hétvégét is rááldozva a pihenésünkből (számtalan konfliktusforrást megelőzve) érdemes szakember véleményét kikérni, akár a kereskedésekben, akár a kertünkben a helyszíni felmérésnél.


kerttervkertépítés

kertterv

kerti pálmák

Első lépésként érdemes átgondolni a kert mely részeire, mekkora felületre, milyen használatra szeretnénk ezeket az anyagokat. Egy területen belül lehet bátran többféle anyagot is használni, de azért legyünk körültekintőek és ne a "Minél többet zsúfoljunk a kertünkbe" című fejezetet válasszuk, ha lehetséges.

Kerti tó és környéke videó


kiskert kerti tó kerttervezés

kerti tó kerttervezés

kerti dekoráció kerttervezés

kerti világítás kerttervezés

kerti utak, tipegő, járdák


kerttervezés, kerttervező
csobogó tervezés, kerttervezés


Kapcsolódó cikkek és oldalak:

Kellemes kertészkedést kívánunk Mindenkinek! Élvezzék kertjüket!
Spiegel Ákos
SD Kertépítés

Nincsenek megjegyzések: