Kertépítés, kertépítő megoldások, ötletek


Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

2015. február 9., hétfő

Lejtős kertek, nagy szintkülönbségek

Kertépítés domboldalon

Ezek a kertkialakítások nagy szaktudást és sok gyakorlatot igényelnek. Sokszor írtuk már, hogy mennyire fontos a könnyű kezelhetőségre törekedni, amit a lejtős területeknél aztán fokozottan érdemes figyelembe venni és úgy kialakítani kertünket.

kertépítés

kertépítéskertépítés

kertépítéskertépítés


Többféle lehetőség is van az egybefüggő sík területek kialakítására ezeknél a kerttípusoknál, ami megkönnyítheti a kertfenntartási munkákat és élvezhetőbbé teheti a kertünkben eltöltött időt is. Építhetünk támfalakat, kialakíthatunk rézsűs területeket, de használhatunk kisebb-nagyobb sziklákat is, amikkel összekötjük a vízszintes területeket és megtámaszthatjuk a földet.

kertépítéskertépítés

kertépítéskertépítés


Érdemes a füves területeket is a sík területre koncentrálni, ahogy természetesen a burkolatokat és az egyéb építményeket is. Lejtős részeken sokkal nehezebb a füves területek ápolása és öntözése is. A lankásabb részek még szépen füvesíthetők és ápolhatók, de ha megoldható, akkor jobb a szikla és növénycsoportok kialakítása ezeken a területeken is.

kertépítéskertépítés

kertépítéskertépítés


A támfalas megoldással nyerhetjük a legtöbb használható területet, de ez a legköltségesebb is egyben. Ha természetesebb és olcsóbb megoldás mellett döntünk, akkor a nagyobb kerti sziklák beépítése a legjobb megoldás, amiket csak gépi erővel tudunk mozgatni. Kisebb szintkülönbségeket kisebb sziklákkal is át tudunk hidalni, amit kézi erővel is mozgathatunk.
A lejtős területen történő kertkialakítás mindenképp több odafigyelést és nagyobb szakmai tudást igényel, ugyanakkor több lehetőséget is rejt magában, ami a kert látványosságához is adni tud valami pluszt. 

kertépítéskertépítés

kertépítéskertépítés


Természetesen pont a bonyolultabb szakmai dolgok miatt nem ajánljuk ezeknek a kerteknek a házilag történő kialakítását, mert itt fokozottan belefuthatunk olyan buktatókba, amik később megbosszulják magukat akár a hosszú távú működőképességben, esztétikában, vagy épp az ápolhatóságban.

Megfelelő szakember segítségével a lejtős terület hátrányból előnnyé léphet elő, és meseszép alternatívákat rejthet magában.

kertépítés

Élvezzék kertjüket!

2015-02-09

Spiegel Ákos Design

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép Napot! Érdeklődnek,hogy a kerti lépcső milyen fábol van és mivel lett le fixálva ? Köszönöm