Kertépítés


Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

2013. szeptember 15., vasárnap

Kert ötletek, kerti tippek, szép kert megoldások, praktikus kertek

Szegélyek a kertépítésben

Természetes szegély

Itt a fű adja az elválasztást a növényes részektől. Előnye, hogy teljesen természetes hatása van, nagyon szép és nincs szegélyezési költség. Hátránya, hogy évente igazítani kell és könnyebben rámegy a fenyőkéreg az ágyásokból.


kertkerti tippek


Épített szegélyek

Beton kerti szegély
Praktikus és nagyon könnyűvé teszi a kert ápolását. Lesüllyesztve rá tudjuk tolni a fűnyírót is, ha jó alakítjuk ki nem kell a szegélyvágót sem használnunk. Sokan idegenkednek tőle, mert beton, de akit zavar a szürke színe, választhat nagyon sok más színben is.

kerti ötletekkert ötletek

Egyéb beton alapanyagú szegélyek
Ezek szintén praktikusak, és még könnyebb a kertápolási munka, főleg a fű nyírása. Könnyen felszedhető és átalakíthatók ezek a szegélyek.

kerti ötletekkertépítés

kert ötletekkert

Ezek a megoldások kombinálhatók is, kinek mi tetszik. Érdemes átgondolni ki mennyi időt tud hetente kertjében eltölteni. Ezt figyelembe véve építeni, kialakítani a kertet, ami így hosszútávon működőképes maradhat.

kerti ötletek


Járható utak a kertben

Járdák, kerti utak, teraszok, erkélyek, pihenők… Beton, fa, mészkő, bazalt, andezit, szabályos, szabálytalan, ragasztott…..És még hosszasan sorolhatnánk, mennyi helyre és milyen burkolatot lehet választani egy kerten belül.
Hogy hová, és milyet? Két fontos kérdés, ami általában nagyobb fejtörést okoz az embereknek, nemcsak a választék miatt, hanem az ár- értékarány miatt is.
Mielőtt rászánjuk magunkat a vásárlásra és felkerekedünk egy, vagy akár több hétvégét is rááldozva a pihenésünkből (számtalan konfliktusforrást megelőzve) érdemes szakember véleményét kikérni, akár a kereskedésekben, akár a kertünkben a helyszíni felméréssel.

kerti burkolatkerti burkolat

kerti burkolatkerti burkolat

kerti burkolatkerti burkolat


Sziklakert építése

A sziklakerti dísznövények telepítésénél alakítsunk ki megfelelő ültető-közeget, és abba tegyük őket. Figyeljünk a szakszerű ültetésre, mert ez hosszútávon befolyásolja majd a sziklakertünk életét.
Ügyeljünk arra, hogy ne sok apró sziklát építsünk be, hanem inkább nagyobbakat, amiket még elbírunk kézi erővel. Persze lehet több száz kilós köveket is beépíteni, de ez csak gépi erővel lehetséges. Ez nagy területen, nagy szinteknél mutat jól.

sziklakertsziklakert

sziklakertsziklakert

sziklakertsziklakert

sziklakertsziklakert

sziklakertsziklakertFüvesítés

A gyepszőnyeg megfelelő körülmények között egy hét alatt gyökeret ereszt, amit a következő egy hét elteltével le is vághatunk, ami gyorsítja a gyep további gyökeresedést. Aztán fokozatosan, szép óvatosan elkezdhetjük használni.

füvesítés gyepszőnyeggelfüvesítés gyepszőnyeggel

füvesítés gyepszőnyeggelfüvesítés gyepszőnyeggel

füvesítés gyepszőnyeggelfüvesítés gyepszőnyeggel

füvesítés gyepszőnyeggel

Érdemes már az elején átgondolni néhány alapvető kérdést a leendő kert funkcióját illetően, majd a felmérés során megbeszélni mire is gondoltunk, mit szeretnénk, mindez mennyire megvalósítható, vagy esetleg a szakember milyen alternatívát javasol, így biztosak lehetünk benne, hogy egy praktikus, könnyen ápolható és igazán élvezhető kertet tudhatunk majd magunkénak.

2013-09-15

1 megjegyzés:

Rebeka Lencsés írta...

Szuper ötletek! Most csöppentem bele a kertépítésbe, szépítésbe, hogy új helyre költöztünk. Sziklakert már van, köves még csak tervben, és amit én még nagyon szeretnék: kanapét a kertbe. A Construma kiállításon láttam ilyen megoldás, és engem teljesen elvarázsolt a hangulata. Itt is van, hogy mire gondolok:

http://aranyfotel.weebly.com/1/post/2014/04/a-legszebb-kertek-a-legnagyobb-hazai-ptipari-szakkilltson.html
Hátha más is tud belőle ötletet meríteni!:)