Kertépítés


Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

2008. április 16., szerda

Kerti szegély megoldások

Szegélyek a kertépítésben

Természetes szegély

Itt a fű adja az elválasztást a növényes részektől. Előnye, hogy teljesen természetes hatása van, nagyon szép és nincs szegélyezési költség. Hátránya, hogy évente igazítani kell és könnyebben rámegy a fenyőkéreg az ágyásokból.

Épített szegélyek

Kerti szegély fából
Fontos, hogy a dróttal összefűzött félrönkös megoldást már nagyon régen nem használjuk, mivel mindenfelé dől, hamar elrohad, összességében csúnya látványt nyújt. Igazából nem való semmire, amit kertátalakításokkor inkább kicserélni szoktunk, más szebb és praktikusabb szegélyekre.

Amit használhatunk, az a palló (de ez lehet vastagabb fából, akár gerendából is) , ami 5 centi széles, mint a beton kerti szegély és lesüllyesztve szép látványt nyújt, csak egy hátránya, hogy idővel elrohad kezeléstől függetlenül.Beton kerti szegély
Praktikus és nagyon könnyűvé teszi a kert ápolását. Lesüllyesztve rá tudjuk tolni a fűnyírót is, ha jó alakítjuk ki nem kell a szegélyvágót sem használnunk. Sokan idegenkednek tőle, mert beton, de akit zavar a szürke színe, választhat nagyon sok más színben is.

Egyéb beton alapanyagú szegélyek
Ezek szintén praktikusak, és még könnyebb a kertápolási munka, főleg a fű nyírása. Könnyen felszedhető és átalakíthatók ezek a szegélyek.

Ezek a megoldások kombinálhatók is, kinek mi tetszik. Érdemes átgondolni ki mennyi időt tud hetente kertjében eltölteni. Ezt figyelembe véve építeni, kialakítani a kertet, ami így hosszútávon működőképes maradhat.

Kapcsolódó cikkek:

Még több cikk:Mindenkinek kellemes kertészkedést kívánunk!

2012-04-02

Spiegel Ákos


Nincsenek megjegyzések: