Kertépítés, kertépítő megoldások, ötletek


Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

2012. április 3., kedd

Kerti szegély megoldások a kertépítésben


Természetes szegély

Itt a fű adja az elválasztást a növényes részektől. Előnye, hogy teljesen természetes hatása van, nagyon szép és nincs szegélyezési költség. Hátránya, hogy évente igazítani kell és könnyebben rámegy a fenyőkéreg az ágyásokból. Aki szereti a természetet és egy kicsit több időt tud kertjével foglalkozni, annak kifejezetten ajánlott szegélyezi módszer.

kertépítésKertépítés - kerti szegély

Kertépítés - kerti szegély



Épített szegélyek

Kerti szegély fából
Fontos, hogy a dróttal összefűzött félrönkös megoldást már nagyon régen nem használjuk, mivel mindenfelé dől, hamar elrohad, összességében csúnya látványt nyújt. Igazából nem való semmire, amit kertátalakításokkor inkább kicserélni szoktunk, más szebb és praktikusabb szegélyekre.

Amit használhatunk, az a palló (de ez lehet vastagabb fából, akár gerendából is) , ami 5 centi széles, mint a beton kerti szegély és lesüllyesztve szép látványt nyújt és távolabbról szinte észrevehetetlen. Aki egy kicsit több időt tud szánni kertjének gondozására és szereti a természetes anyagokat, annak esetleg érdemes ilyet telepítenie kertjébe. Nagy hátránya, hogy idővel elrohad, hiába kezeljük le a beépítés előtt.

Kertépítés - kerti szegélyKerti szegély - kerttervezés

Kerti szegély - kerttervezésKerti szegély - kertépítés


Kerti szegély - kerttervezésKerti szegély - kerttervezés

Kerti szegély - kerttervezés

Beton kerti szegély
Praktikus és nagyon könnyűvé teszi a kert ápolását. Lesüllyesztve rá tudjuk tolni a fűnyírót is, ha jó alakítjuk ki nem kell a szegélyvágót sem használnunk. Sokan idegenkednek tőle, mert beton, de akit zavar a szürke színe, választhat nagyon sok más színben is. Nagyon időtálló és masszív szegély fajta. Kevesebb idővel rendelkezőknek nagyon ajánlott.


Kertépítés

Kertépítés

Kertépítés

Egyéb beton alapanyagú szegélyek
Ezek szintén praktikusak, és még egy fokkal könnyebb a kertápolási munka. Erre még bátrabban rátolhatjuk a fűnyírót, mivel jóval szélesebb a beton kerti szegélyeknél.Szépen megadja és kiemeli a füves területeket. nagyon jól elválasztja a növényes fenyőkérges részeket a gyeptől. Kevés idővel rendelkezőknek szintén nagyon ajánlott, mert rendkívül megkönnyíti a fűnyírást. A szegélyvágást teljesen elhagyhatjuk, ha jó a kialakítás.

KertépítésKertépítés

KertépítésKertépítés

KertépítésKertépítés

KertépítésKertépítés

KertépítésKertépítés

Ezek a megoldások kombinálhatók is, kinek mi tetszik. Érdemes átgondolni ki mennyi időt tud hetente kertjében eltölteni. Ezt figyelembe véve építeni, kialakítani a kertet, ami így hosszútávon működőképes maradhat.

Még több kép itt: kerti szegély megoldások

Kapcsolódó cikkek:




















Mindenkinek jó kertészkedést és napsütéses időt kívánunk!

2012-04-03

Frissítve: 2019.10.28.

Spiegel Ákos


1 megjegyzés:

Hancsu írta...

Sziasztok! Jó ez a szegélyes cikketek. Azt szeretném kérdezni, hogy a beton kerti szegély alá raktok beton alapot? ha igen, mekkorát/mennyit?