Kertépítés, kertépítő megoldások, ötletek


Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

2015. szeptember 9., szerda

Kertdesign

Ilyen volt, ilyen lett

A könnyű ápolhatóság és a praktikusság mellett természetesen ugyanúgy számít a kert kinézete, a kertdesign is. Fontos azonban, hogy ez utóbbi ne kerekedjen az első két szakmai követelmény fölé, mert a legszebb kert sem tudja betölteni örömkeltő szerepét, ha az ápolása bonyolult, sok munka órát , extra odafigyelést igényel, holott a Megrendelő elsődleges szempontja a mutatós, ízléses, ám könnyen fenntartható kert kialakíttatása volt.
Lehet a kertünk modern, klasszikus vagy akár vidéki stílusú, de bármelyiket választjuk is, mindig próbáljunk a lehető legjobban arra törekedni, hogy mindhárom alapelvnek megfeleljen. Kertünket így hosszútávon élvezni fogjuk és nem megy át bosszúságba a mindennapi kerti munka. Sőt, ha ügyesek vagyunk és pontos tervet készítünk, évről évre fejleszteni is tudjuk.

Kertépítés menete: kertfelmérés, kerttervezés, kertépítés, ettől a sorrendtől semmiképp se térjünk el, mert akkor sok százezret is kidobhatunk az ablakon anélkül, hogy „komolyabb” munkavégzésre sor kerülhetne.

A kertfelmérés során nem csak a terület méreteit kell feljegyeznünk, hanem a Megrendelő stílusát és ízlésvilágát is fontos a lehető legjobban kiderítenünk, mivel ezekre a fontos információkra is szükségünk van a tervezés során. Sokszor tapasztaljuk azt, hogy a kerttulajdonos nem tudja pontosan mit szeretne, mert sok téves információ kering az interneten és az ismerősei körében is. Ez egy komoly zavart okozhat a kertre gondolt kertkialakítási költségekben is, mert sokszor jócskán alulbecsülik a szakszerű építéshez szükséges kertépítésre szánt összeget. Így fordul az elő sajnos, hogy felelőtlenül ígért spórolási lehetőségek miatt, a Megrendelő nem a kertépítésre legjobban alkalmas kivitelezőt választja. Ez katasztrofális hibát okozhat, mind anyagilag, mind szakmailag, hiszen a nem megfelelően kivitelezett munka kijavítása, már ha ki lehet javítani, időpazarlással és sajnos többletköltséggel is jár.

Az a legjobb, mikor az ember az ösztöneire és nem a 'barátaira' hallgat, akkor talán jobban sikerülhet a választás is.


Élvezzék kertjüket!











2015-09-09

Nincsenek megjegyzések: